Maskot Rasmi 2018 Olympic PyeongChang

안녕하세요!!!!
Ade lagi kurang setahun je nak Olympic dan Paralympic Winter Games di Pyeongchang, Korea 2018. Jadi, apa kata kite berkenalan dengan maskot rasmi sukan olimpik dan paralimpik ni.

soohorang_and_bandabi

Soohorang 수호랑 – Soohorang adalah seekor harimau putih dan juga maskot rasmi Sukan Olimpik Pyeongchang 2018 dan juga telah lama dikatakan sebagai haiwan penjaga untuk negara Korea. (e’eh,macam Malaysia jugak ada Harimau Malaya hehe)
‘Sooho’, dalam bahasa Koreanya bermaksud perlindungan, ‘Horang’ pula berasal daripada perkataan ‘Horangi’ iaitu harimau.

mascots-in-the-olympics-8-728FUN FACT 
Soohorang bukan harimau pertama yang menjadi maskot Sukan Olimpik di Korea. Hodori (호도리)  juga seekor harimau, maskot rasmi Sukan Olimpik Seoul 1988 dan juga sepupu bau-bau bacang kepada Soohorang. ㅋㅋㅋ

Bandabi 반다비 – Adalah seekor ‘Asian Black Bear’. “Ban-dal-ga-seum-gom” (beruang yang mempunyai separa bulan di dada) melambangkan keberanian dan semangat yang kuat. Ia dipilih sebagai maskot rasmi Sukan Paralimpik Pyeongchang 2018.

27299075584_e7a3b275de_z
Duta Olimpik Pyeongchang 2018, Kim Yuna bersama Soohorang dan Bandabi.

31490708242_a688b65518_z

The Pyeongchang 2018 mascots exhibition at KT Square

Advertisements

Lee Joon di Yongdusan Park, Busan

Tolong bawa daku ke Busan sekarang!! Sekarang jugak!!! ㅠㅠㅠㅠㅠ
Oh LeeJoon, bila lagi kita kan bertemu.. ku merinduimu. Tak dapat real life LeeJoon, life-size sculpture pun jadilah.. lol

Ok apelah aku merepek ni. Ni nak cerita yang LeeJoon Bench (이준벤치) dan Bronze Hand Printing sculpture baru diletakkan di Yongdusan Park di Busan, menggantikan Choi JiWoo Bench yang ada di tempat yg sama untuk beberapa tahun.

Untuk pengetahuan semua, Lee Joon telah dilantik sebagai Honorary Ambassador Busan Tourism Organization (BTO) sejak tahun lepas (2016). Lepas ni kalau pergi Busan bolehlah duduk kat bench tu posing sakan dengan Lee Joon.

Ni gambar-gambar masa proses pembuatan oleh Yebonart. Boleh tahan scary tengok kepala sculpture LeeJoon tu sebelum diwarnakan kekeke

Takkan nak cerita pasal tu je? Ok sabar, ada benda lagi nak cerita. Kat Yongdusan Park ni macam-macam attraction ada. Antaranya:
*Busan Tower(73.11.21) – 129m high (2 lifts), 1,510㎡ (Exhibition hall and Souvenir shop)
* Palgakjeong (Octagonal Pavillion) (73.11.21) – 3 stories, 915㎡ (1F:Aquarium, 2,3F:resting place)
*Exhibition pavilion(73.11.21) – 2 stories, 1,900㎡
*Statue of the Great general Lee Sunsin(56.3.20) – 12m high
* Cheongdongyongtap (Bronze Dragon tower) (89.9.7) – 4m high, Donganhuijehyungsang(a bust of an activist for national independence, An Huije (pen name, Dongan) – stone bust
*Flower clock (73.10.8))- 5m in diameter
*Welfare Center for the Elderly – 413㎡
*Literary monuments – 9 monuments made of native rock
*Busan citizens’ bell pavilion – 60.84㎡ of floor area, 11.62 m high
* Buddhist temple

1919825_image2_1

Nak masuk park tu percuma je, tapi kalau nak masuk observation tower kena bayar dalam 3500-6000won, mengikut umur.
Alamat untuk nak ke sana..
37-55, Yongdusan-gil, Jung-gu, Busan
부산광역시 중구 용두산길 37-55 (광복동2가)

Ok tu je nak cerita, nak tengok gambar-gambar lain boleh tengok kat Facebook Korea Jer dan jangan lupa Like sekali ye.

Sumber:
Yebonart
Blog1, Blog2
VisitKorea

Sewa Baju Winter dengan Seinustar

Pernah tak korang teringin nak jalan-jalan kat Korea especially time winter dan nak main salji? Nak main salji mesti kena ada baju sejuk kan?
Tapi out of budget pulak. Baju winter dah la mahal, pastu bukan pakai selalu pun..
Ok ni ada penyelesaiannya..
Korang boleh je sewa baju tu sebenarnya kat Incheon Airport..

seinustarSewa baju serendah 17000KRW untuk 4 hari. Tapi bergantung pada jenis bajulah. Ada jumper, coat, jacket, nak baju mcm Ji Euntak pun ada. Tak percaya? Klik link ni. Tapi ada deposit la. Contoh kalau sewa baju tu 17000KRW untuk 4 hari, deposit pun 17000KRW juga. Bila korang lewat pulangkan, nanti Seinustar akar charge kelewatan daripada deposit tadi tu je.

a0bf27c070b07dedd6ff83d0781e2183_1484786558_6966

Aku tak berapa pasti pasal size, tapi as far as I know, semua size ada but depends on what types of clothes. Boleh cari kat counter Seinustar.

infon

Korang yg nak pergi sampai 31 Januari ni, sekarang ada promotion dengan separuh harga. Masa buat pembayaran tu masukkan nombor kupon yang ada kat website Seinustar.

Official website Seinustar.