Lee Joon di Yongdusan Park, Busan

Tolong bawa daku ke Busan sekarang!! Sekarang jugak!!! ㅠㅠㅠㅠㅠ
Oh LeeJoon, bila lagi kita kan bertemu.. ku merinduimu. Tak dapat real life LeeJoon, life-size sculpture pun jadilah.. lol

Ok apelah aku merepek ni. Ni nak cerita yang LeeJoon Bench (이준벤치) dan Bronze Hand Printing sculpture baru diletakkan di Yongdusan Park di Busan, menggantikan Choi JiWoo Bench yang ada di tempat yg sama untuk beberapa tahun.

Untuk pengetahuan semua, Lee Joon telah dilantik sebagai Honorary Ambassador Busan Tourism Organization (BTO) sejak tahun lepas (2016). Lepas ni kalau pergi Busan bolehlah duduk kat bench tu posing sakan dengan Lee Joon.

Ni gambar-gambar masa proses pembuatan oleh Yebonart. Boleh tahan scary tengok kepala sculpture LeeJoon tu sebelum diwarnakan kekeke

Takkan nak cerita pasal tu je? Ok sabar, ada benda lagi nak cerita. Kat Yongdusan Park ni macam-macam attraction ada. Antaranya:
*Busan Tower(73.11.21) – 129m high (2 lifts), 1,510㎡ (Exhibition hall and Souvenir shop)
* Palgakjeong (Octagonal Pavillion) (73.11.21) – 3 stories, 915㎡ (1F:Aquarium, 2,3F:resting place)
*Exhibition pavilion(73.11.21) – 2 stories, 1,900㎡
*Statue of the Great general Lee Sunsin(56.3.20) – 12m high
* Cheongdongyongtap (Bronze Dragon tower) (89.9.7) – 4m high, Donganhuijehyungsang(a bust of an activist for national independence, An Huije (pen name, Dongan) – stone bust
*Flower clock (73.10.8))- 5m in diameter
*Welfare Center for the Elderly – 413㎡
*Literary monuments – 9 monuments made of native rock
*Busan citizens’ bell pavilion – 60.84㎡ of floor area, 11.62 m high
* Buddhist temple

1919825_image2_1

Nak masuk park tu percuma je, tapi kalau nak masuk observation tower kena bayar dalam 3500-6000won, mengikut umur.
Alamat untuk nak ke sana..
37-55, Yongdusan-gil, Jung-gu, Busan
부산광역시 중구 용두산길 37-55 (광복동2가)

Ok tu je nak cerita, nak tengok gambar-gambar lain boleh tengok kat Facebook Korea Jer dan jangan lupa Like sekali ye.

Sumber:
Yebonart
Blog1, Blog2
VisitKorea

Advertisements